Knapkoek uit het Maasland van Lekker Limburgs: “Als je hem netjes in twee kunt breken, ben je belazerd”
De smaak laat vaag iets van speculaas vermoeden, de luchtigheid duwt je richting muffin. Maar als je hem netjes in twee kunt delen, heb je geen echte Maaslandse knapkoek in de hand. Een echte knapkoek leg je best in een diep bord, om er dan met een vinger op te duwen tot die in verschillende stukken knapt. En een echte knapkoek vind je vier eeuwen nadat de eerste lading uit de oven kwam bij Lekker Limburgs in Hasselt.
“Wie erin slaagt een ronde knapkoek eerlijk te verdelen, heeft zich laten beetnemen.” Een binnenkomer van bakkerszoon Peter Nulens die hij zo op een tegel in zijn streekproductenzaak Lekker Limburgs zou kunnen hangen. Zijn knapkoeken doen wél wat ze moeten: heerlijk verbrokkelen. “Het zit hem in de gist”, legt Peter uit. “Voor een knapkoek heb je boter, citroenrasp, suiker, kaneel, ei en gist nodig. Die geeft de koek een broze en luchtige structuur. Een knapkoek zonder gist heeft een vastere structuur. Waarom niet elke bakker zijn koeken even laten gisten? Omdat het een tijdrovende klus is, tiens.”
Waarom niet elke bakker zijn koeken even laat gisten? Omdat het een tijdrovende klus is, tiens
Mythes
Tijd hadden ze wel anno 1684, het officieuze geboortejaar van de knapkoek. Dat ze toen al gebakken werden, blijkt uit een oude stadsrekening uit Maaseik. Het zou zo wel eens de oudste lekkernij van België kunnen zijn. “Over het ontstaan doen twee mythes de ronde”, legt Peter uit. “Zo zou de knapkoek voor het eerst als dessertgebak geserveerd zijn in een kloostergemeenschap in het Nederlandse stadje Thorn. Anderzijds is er ook de piste als zou het om een smakelijke variant gaan van scheepsbeschuit. Schippers waren alleszins dol op de knapkoek, de enige heerlijke proviand die geschikt was ‘om de zee te trotseren’.”
Recept
“Is dat dan een eeuwenoud recept?”, vragen we wanneer Peter een ietwat beduimeld velletje tussen twee willekeurige bladzijden van zijn minstens even oude knapkoekboek stopt. Hij schudt het hoofd. “Dit is er eentje uit 1996", toont hij. “Hoewel... het is correcter om te stellen dat ik het sinds 1996 heb. Op een dag — in 1996, dus — trok ik samen met mijn vader naar Jaak Smeets, een vermaarde bakker die me dit authentieke recept toevertrouwde. Het leert je dat, naast gist, kaneel en goede boter allesbepalend zijn voor de smaak. En een vleugje citroenrasp voor de frisse toets. Maar het draait ook om vakmanschap: de koek wordt à la minute gebakken en moet op tijd uit de oven gehaald worden. Voor je het weet wordt hij droog en is hij ‘knapkoek-af’.”
Een enkele bakker werkt zonder gist en slaat enkele ambachtelijke stappen over, zoals het kneden en bewerken van de ‘deegbollekes’ om luchtigheid te creëren. Terwijl ook dat essentieel is volgens het authentieke recept dat ik in handen kreeg
Onenigheid
Blijft natuurlijk de vraag: wie mag die Jaak Smeets dan wel zijn dat hij wist hoe het wel moet? “Als jonge knaap was Smeets een leerling van meester-knapkoekbakker Hendri Van Wijck. Daar heeft hij zijn ogen — en smaakpapillen — rijkelijk de kost gegeven. Onenigheid over wat nu een echte knapkoek is, is er altijd geweest, hoor. Jarenlang kreeg ik klanten over de vloer die mijn Maaslandse lekkernij in twijfel trokken. Doodmoe was ik dat — ik laat ze tenslotte maken in een erkende bakkerij in het Maasland. Een enkele bakker werkt wel zonder gist en slaat ook enkele ambachtelijke stappen over, zoals het kneden en bewerken van de ‘deegbollekes’ om luchtigheid te creëren. Terwijl ook dat essentieel is volgens het authentieke recept dat ik in handen kreeg.”
Bokrijk
Erkenning heeft Peter ondertussen wel, in de vorm van het officieel streekproductenlabel. Dat werd aangevraagd om het recept met gist als standaard te weerhouden en te registreren als authentiek. Zo moet de bakker steeds met gist werken, en met de hand uitrollen en bewerken.
Dat streekproductenlabel schittert ook op de verpakking van de knapkoeken, naast een verwijzing naar het recept van Jaak Smeets. Een resultaat van hard labeur en van liefde voor het vakmanschap. Een lijn die we kunnen doortrekken naar zijn zaak Lekker Limburgs, die Peter opstartte in de zomer van 1987. Toen nog met een trailer in het Openluchtmuseum van Bokrijk, tegenwoordig in zijn winkel op de Kuringersteenweg 161 in Hasselt. “Streekproducten genoten destijds nog niet veel aanzien”, mijmert Peter. “Maar ik vond het mijn plicht om dit authentieke recept de plaats te geven die het verdient.”
Dat zijn met kristalsuiker afgewerkte koeken een ware delicatesse zijn, kunnen we alleen maar — letterlijk — volmondig beamen. Maar dat de Maaslanders tot in de eeuwigheid zullen redetwisten over wat nu een echte knapkoek is, staat al evenzeer buiten kijf.
Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan vanaf zaterdag via de HLN-app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je vanaf zaterdag op www.hln.be/streekproduct.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Conner Rousseau kookt Pad Thai voor Hasseltse studenten: “Of dat onze keuze zal beïnvloeden? Dat zullen we zien in het stemhokje”
Hasselt -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
PREMIUM
8 kindvriendelijke musea in Limburg: hier gaan cultuur en plezier hand in hand
Een museum hoeft niet saai te zijn, ook niet voor kinderen. Een bezoekje aan een museum kan zelfs een heel leuke manier zijn om je kroost wat geschiedenis of cultuur bij te brengen. Van de Cosmodrome in Genk tot het mijnmuseum in Beringen: in deze acht musea in Limburg zijn ook kinderen meer dan welkom.Genk -
-
PREMIUM
Vonnis rond huisjesmelkerij familie Appeltans uitgesteld naar volgende maand
Sint-Truiden -
PREMIUM
Man (51) bekent meteen jarenlang misbruik, maar plots duikt tweede slachtoffer op: “Jongen was te oud geworden, dus ruilde hij hem in”
Zijn ene slachtoffer wilde vergeefs een oprechte sorry, de andere hoopt vooral op “een litteken voor het leven”. Een 51-jarige man uit Herk-de-Stad weet vandaag welke straf hem opgelegd wordt na het jarenlange misbruik van twee minderjarige jongens. Een jarenlange celstraf dreigt, een zware schadevergoeding ook. “Al het geld in de wereld zou niet kunnen goedmaken wat hij heeft moeten doorstaan”, was de raadsman van één van de slachtoffers streng.Herk-de-Stad -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Update
Onderschepte automobilist uit Limburg moet wel degelijk 6 miljoen euro betalen
Hasselt
-
PREMIUM
RESTOTIP. Bufkesbar in Peer
Peer -
PREMIUM
Criminele organisatie voor rechtbank na helpdeskfraude van senioren: “Gedwongen? Dat mag geen vrijgeleide zijn om zo’n feiten te plegen”
Een buit van ongeveer 58.000 euro, maar daar werden wel tal van senioren - waaronder zelfs een vrouw van 101 lentes - de dupe van. Acht leden van een Nederlandse criminele organisatie moesten zich vandaag voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor helpdeskfraude en konden op weinig mildheid van de openbare aanklager rekenen: “Er zijn altijd gradaties in dossiers, maar u richten tot de meest kwetsbare personen in onze samenleving, getuigt van lafheid.”Hasselt -
Vrouw (40) lichtgewond na botsing tussen auto en bromfiets
Maandagochtend is een vrouw lichtgewond geraakt na een verkeersongeval in Hasselt. Dat meldt de lokale politie van zone Limburg Regio Hoofdstad.Hasselt -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer