Dessertenchef Roger van Damme helpt je op je kilo's te letten
Op de weegschaal staan en een getal zien dat je niet bepaald gelukkig maakt: het overkomt de besten, ook chef-kok en beste patissier ter wereld Roger van Damme. Hij besloot er iets aan te doen met het Pronokal-dieet en wil iedereen die in hetzelfde schuitje zit, een handje helpen.
Doet het Pronokal-dieet een belletje rinkelen? Dan ken je het misschien als het zogenoemde wonderdieet dat Bart De Wever enkele jaren geleden gevolgd heeft. Ondertussen zijn velen in zijn voetsporen gestapt, waaronder dus ook Roger van Damme. Tijdens de eerste, strengste fase is het de bedoeling dat je jouw lichaam zoveel mogelijk suiker ontzegt, zodat het op zoek gaat naar andere energiebronnen. Wat er dan nog op het menu staat? Vooral veel proteïnepoedertjes en groenten.
“Het doel is om je voedingspatroon aan te passen”, bevestigt van Damme. “Als je elke dag een zonde blijft begaan, zal het je niet lukken. Pronokal is echt iets voor doorzetters, mensen met karakter. Je kan het vergelijken met huiswerk dat je krijgt van school. Als je dat nooit maakt, dan ben je uiteindelijk gebuisd. Ook als je het Pronokal-dieet niet volhoudt, haal je het einde van de rit niet.”
Een patissier die zo weinig mogelijk suiker eet: is dat geen vreemde combinatie?
“Eigenlijk moet je beseffen dat veel suiker ongezond is. Het zorgt voor hoofdpijn en trillingen, en je voelt je slechter in je vel. Sommige mensen denken zelfs dat ze suiker nodig hebben voor een extra energieboost. Maar als je enkele dagen geen suiker meer eet, krijg je tien keer zoveel energie. En vooral: je voelt je een pak gelukkiger.”
Is dat niet gevaarlijk om te zeggen? Wakker je met zo’n uitspraak de hele suikerhysterie niet aan?
“Gho ja, ik heb het iets te fel verwoord. Het is niet per se slecht, maar je moet vooral doseren. Eet je één eclair? Dan leg je best geen tweede op je bord. Ook als je één glas cola drinkt, moet je niet de volledige literfles achterover slaan. Belangrijk is dat je alles met mate doet.”
Is de behandeling voor iedereen weggelegd?
“Absoluut, maar je mag het niet bekijken als een vermageringskuur. Eigenlijk is het een gezonde manier om je lichaam te resetten en je opnieuw gezonder te voelen. Eet ik nooit frietjes? Maar jawel! Het draait om een goede balans vinden met wat je allemaal in je mond steekt.”
Hoe slaag je er in om op gewicht te blijven?
“Mijn geheim? Dat is genoeg sporten. En je calorieën in de gaten houden en weten hoeveel je in je mond steekt. Elk lichaam is trouwens anders. Als ik kijk naar sommige mensen die veel slanker zijn dan ik, maar meer eten, denk ik wel eens bij mezelf dat het allemaal niet eerlijk is. Ach, wat telt is dat je jouw lichaam accepteert, dat je goed voelt in je vel en dat je cholesterolgehalte en ijzerniveau in orde zijn wanneer je je bloed laat prikken.”
Heeft Pronokal de manier waarop je kookt ook beïnvloedt?
“Zeker weten. Terwijl ik vroeger een saus gemaakt zou hebben met boter, doe ik dat nu niet meer. En ik heb ook veel andere groenten leren kennen. Wat wil je: als je elke dag vooral groenten eet, wil je ook eens wat anders op je bord leggen dan elke dag witloof. Je verlangt naar een beetje variatie. Gezond koken wil bovendien niet zeggen dat je geen feestmaaltijden meer op tafel kunt toveren. Dat wil ik mensen ook duidelijk maken, en dat tonen de gerechtjes volgens mij ook duidelijk aan.”
Benieuwd? We delen vandaag en dit weekend enkele van zijn favoriete recepten!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
-
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
Vergeet pasta en pizza: de espresso is minstens even heilig voor het Italiaanse volk. Zo heilig dat ze vinden dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO hoort te staan. De Italiaanse commissie heeft dat voorstel voorlopig verworpen, tot groot ongenoegen van de Italianen. “De meesten van ons hebben een vaste koffiebar waar we elke dag onze espresso drinken.” -
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
Zoals elk jaar brengt het U.S. News & World Report met de hulp van voedingsexperts een ranking van de beste voedingsstijl van het moment uit. Denk daarbij niet meteen aan gewichtsverlies – al geeft het panel elk dieet daarvoor ook een score op vijf. Ook eetpatronen die meer gebonden zijn aan een levensstijl, zoals vegetarisch of Aziatisch, verschijnen in de lijst. De winnaar? Die zagen we van mijlenver aankomen. -
-
Smaak van boerenkool doet ongeboren baby’s grimassen trekken
-
Independer
Hoeveel krijg je van je verzekering bij een ‘perte totale’ van je auto?
Er zijn drie verschillende manieren om de waarde van je auto vast te leggen. Waarin verschilt de cataloguswaarde van de inruilwaarde? Wat is de dagwaarde? En wanneer is welke waarde belangrijk? Independer.be zoekt het uit. -
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
Niks mis hoor, met schuimwijn. Maar af en toe mag het wat specialer zijn. Serveer je gasten met oudjaar eens een lekkere cocktail, bijvoorbeeld. Geen idee hoe eraan te beginnen? Ervaren cocktailbarman Philip De Bruijn geeft drie recepten. Ze zijn poepsimpel, lekker als aperitief en ideaal om mee te proosten als de klok middernacht slaat. Santé! -
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
-
HLN Shop
Oprukkend onkruid klein krijgen? Dit is hét ultieme wapen
-
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
Zoals elk jaar onthult maaltijdbezorgingsdienst Deliveroo welke gerechten uit zijn catalogus het populairst waren. Wat opvalt als we de top tien bekijken? In 2021 vielen we met z’n allen als een blok voor een best gezonde maaltijd. En ook een gerecht uit Gent haalde het lijstje. -
Last van een winterdip? Met deze opkikkers zet je een portie energie op tafel
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer