Hasseltse speculaas van Bakkerij St.-Marie: “Laat je niet verrassen door de krokante structuur, achter de korst schuilt een malse lekkernij”
Het oogt niet meteen als speculaas, die brede zachte ‘hompen’. De grove omvang van de Hasseltse ‘spek-lââs’ beïnvloedt zijn smaak: in vergelijking met dunnere varianten is hij minder kruidig. “Het grootste genot van dat ambachtelijke proces? Het moment waarop de geur van versgebakken speculaas je neusgaten binnendringt. En ze smaakt ook stukken beter”, verzekert Jos Lycops.
Jos Lycops werpt zich al tien jaar op als voorvechter van de Hasseltse speculaas. “Na het overlijden van mijn echtgenoot ben ik begonnen in Bakkerij St.-Marie, de zaak van Carine Claes. Onze wegen, en zo ook onze liefde voor speculaas, waren elkaars pad gekruist. Carine had haar eigen zaak en was al meer dan dertig jaar bakker. We besloten ons meer toe te leggen op deze eeuwenoude Hasseltse specialiteit. De erkenning als streekproduct zien we dan ook als waardering voor de liefde die we in het product steken.”
Omstreden geschiedenis
De geschiedenis van speculaas is erg omstreden. Tot voor 1940 werd speculaas, ook de Hasseltse, alleen gebakken rond de sinterklaasperiode. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het een regelmatig geconsumeerd product. Op het internet lees je dat de lekkernij in Hasselt voor het eerst gebakken zou zijn aan het einde van de veertiende eeuw. Maar volgens Jos dateren de eerste geschriften van rond 1830 ter gelegenheid van de tiendaagse veldtocht. “Hij werd gebakken omdat hij een enorme voedingswaarde had. Je kunt bijna stellen dat speculaas de voorloper is van de betonkoeken, wat mensen die ooit legerdienst hebben gedaan bekend in de oren zal klinken.”
Welk verhalen over het ontstaan van speculaas wel of niet waar zijn, weet ik niet. Maar ik kan je wel verzekeren dat de combinatie speculaas-jenever nog altijd uitstekend werkt
Maar wat de Hasseltse speculaas betreft is er nog een veel logischere uitleg. “Naar het schijnt ligt de oorsprong van de Hasseltse speculaas bij jeneverproducenten. Bij het stoken kwamen namelijk veel suikers vrij.” Volgens een andere mythe dronk men bij de Hasseltse speculaas - al vanzelfsprekend - een ‘drèpke’ of goed gekoelde jenever. “Welk verhalen wel of niet waar zijn, weet ik niet. Maar ik kan je wel verzekeren dat de combinatie speculaas - jenever nog altijd uitstekend werkt”, knipoogt Jos.
Liefde
Wie rondloopt in Hasselt botst in elke straat wel op een variant van de Hasseltse speculaas. “Maar de ene Hasseltse speculaas is de andere niet”, verzekert Jos. “Het is niet zomaar een kwestie van alle ingrediënten mengen: Hasseltse speculaas is een eigenzinnig koekje. Bij het bakken komt dan ook heel wat kijken: de volgorde van het mengen, het laten rusten, het verdelen en het bakken. De hoofdingrediënten van Hasseltse speculaas zijn goede boter, bruine suiker, bloem, speculaaskruiden maar vooral véél liefde. We hebben ooit een keer geprobeerd onze speculaas machinaal te produceren, maar zijn daar onmiddellijk mee gestopt. Hij smaakte helemaal anders. Sindsdien hebben we besloten onze hompen volledig met de hand te rollen en er ons gevoel in te steken. De keuze voor een ambachtelijk proces maakt ook dat onze oplage beperkt is. Het grootste genot van dat ambachtelijke proces? Het moment waarop de geur van versgebakken speculaas je neusgaten binnendringt. En laat je niet verrassen door de krokante structuur: achter de korst schuilt malse speculaas”, besluit Jos.
We hebben ooit een keer geprobeerd onze speculaas machinaal te produceren, maar zijn daar onmiddellijk mee gestopt. Hij smaakte helemaal anders. We rollen het deeg weer met de hand en steken er ons gevoel in
Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dennis ‘Black Magic’ tekent beroep aan tegen celstraf voor verkrachting en aanranding van 8 vrouwen
Genk -
PREMIUM
Eddy's broodjesbar aan Kapermolen dan toch verplaatst: “We hebben intussen een constructief overleg gehad met Stad Hasselt”
Begin dit jaar berichtten we bij HLN over Eddy’s broodjesbar die door de infrastructuurwerken aan Kapermolenpark plots moest verhuizen van Stad Hasselt. Tot onvrede van eigenaar Jacky Leander. Ondertussen zijn de plooien echter glad gestreken en is Eddy’s broodjesbar wel degelijk verhuisd. Zij het wel maar een paar meter verderop. “We staan nu in het verlengde van de Elfde-Liniestraat. Op die manier zijn we nog zichtbaarder.”Hasselt -
PREMIUM
ASSISEN. Weduwe (44) en zoon (21) van slachtoffer Constantin (44) getuigen: “Toen ik nog een laatste keer met hem belde, voelde ik dat hij onrustig was”
Weduwe Maria Munteanu (44) en haar jongste zoon Cristian (21) volgen het assisenproces vanaf dag een, ondanks de vele harde beelden. Dinsdag namen ze zelf het woord. Zoon Cristian scrolde zelfs door de oproepenlijst van zijn gsm. “Net voor de feiten belde ik mijn vader nog een laatste keer op.”Alken -
-
PREMIUM
HUIZENJACHT. Borgloon, het Toscane van Limburg: “Vanaf 300.000 euro heb je hier al een pak opties”
Borgloon -
16de editie van ‘I Love the 90’s’ lokte afgelopen weekend 16.000 bezoekers
Met ruim 16.000 bezoekers waren ze afgelopen weekend in de Trixxo Arena Hasselt waar de 16de editie van ‘I love the 90’s – The party’ plaatsvond. Met onder andere Lasgo, een verrassende George Michael Tribute, K’s Choice, de terugkerende Poco Loco Gang en DJ Ward, werd het alvast een memorabele feestavond.Hasselt -
PREMIUM
Conner Rousseau kookt Pad Thai voor Hasseltse studenten: “Of dat onze keuze zal beïnvloeden? Dat zullen we zien in het stemhokje”
Opvallende verschijning woensdagmiddag in het restaurant van Hogeschool PXL in Hasselt. Niemand minder dan Conner Rousseau bond de keukenschort voor en maakte onder deskundige begeleiding van chef-kok Alexander van PXL-Catering een heuse Pad Thai. Tijdens het bereiden én het nuttigen van het Thaise noedelgerecht konden de studenten eveneens al hun prangende politieke vragen stellen.Hasselt -
Bestuurder lichtgewond bij botsing op de Genkersteenweg
Hasselt
-
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Jobat
Waarom ligt je nettoloon zoveel lager dan je brutoloon?
Wie zijn of haar loonbrief één dezer dagen onder de loep neemt, ziet in eerste instantie een mooi (bruto)bedrag staan. Groot is echter de teleurstelling als je ogen iets verder naar beneden glijden. Wat onderaan je loonstrookje als nettoloon rest - en dus op je rekening belandt - is een pak minder. Jobat.be schetst welke factoren dit verschil veroorzaken. -
Hasselt zoekt adoptie-ouders voor boomtuintjes
Hasselt
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerRobert VANDENHOLT