Kempense balkenbrij van Buva Vleeswaren: “Vroeger gemaakt van slachtafval, maar dat mag nu niet meer”
Vergeet gesuikerde smoutebollen, een puntzak met frietjes en een gulzige kwak mayonaise of gekarameliseerde appels. Wie vroeger terugkeerde van een vermoeiend dagje slingeren op de volkse kermis keek verlekkerd uit naar hét gedroomde feestmaal op basis van gemalen vlees, varkensbloed, boekweitmeel én kruiden: verse Kempense balkenbrij.
“Balkenbrij is geen unicum van de Kempen. Ook langs de Belgisch/Nederlandse grens, in de twee Limburgse provincies, en in het Rijnland in Duitsland kun je de vleesmaaltijd vinden, al verschilt de samenstelling per regio.” Danny Bullen weet er alles van. Samen met zijn zussen Veerle en Viane groeide hij op in de slagerij van vader Hubert en Mia Vanaken. De Kempense Balkenbrij is sinds jaar en dag, samen met hun vermaarde paté, een van hun stokpaardjes. “De leuze van mijn vader was: ‘een tevreden verbruiker is de beste promotie.’ Maar ik ben minstens even trots op de productie van onze gebakken pastei die door het bakken in de oven zijn heerlijke smaak verkrijgt en trouwens het product was dat onze zaak op de kaart heeft gezet. Mensen komen van heinde en ver voor onze twee erkende streekproducten.”
Smaakmakers
“Maar onze balkenbrij is extra bijzonder omdat je hem, in tegenstelling tot paté, bijna nergens kunt vinden. De smaak is dan ook erg typisch. In Nederlands Limburg wordt bloed als smaakmaker gebruikt, in Brabant zijn dat uitgebakken spekjes. Wij, bij Buva Vleeswaren, gebruiken varkenskopvlees en keelspek of kaken, varkensbloed, bouillon, zout en kruiden, zoals marjolein, tijm, basilicum en kardemom. Maar het meest smaakbepalend? Het boekweitmeel. Dat halen we trouwens nog bij een authentieke molenaar die op steen maalt. Tenslotte wordt de brei, net als vroeger, gekookt in een open ketel.”
Het meest smaakbepalend? Het boekweitmeel. Dat halen we trouwens nog bij een authentieke molenaar die op steen maalt
Even terug in de tijd: op de boerderij was het koken van lever- en bloedworst vroeger een van de laatste uitvoeringen op de slachtdag. De worsten werden in water gekookt en opgehangen om uit te lekken. Aan het kookvocht, dat rijk was aan voedingsstoffen, werden allerlei slachtresten toegevoegd. “En met ‘allerlei’ bedoel ik ook écht ‘allerlei’, om niet te zeggen ‘alles’”, lacht Danny. “Restjes van de ingewanden, stukjes gesneden lies, stuk gekookte worst, resten van de varkenskop, hart, nieren, lever, varkensbloed,... Van verspilling was geen sprake. Al dat zogenaamde ‘restafval’ is trouwens erg voedzaam en smaakvol. Al die ingrediënten werden samen met boekweitmeel verwerkt tot balkenbrij tijdens het koken. Hoe je aan die ketel smurrie kon zien dat ze klaar was? Zodra ze begon te ploffen. Maar niet gevreesd: hedendaagse balkenbrij moet aan strenge voorwaarden voldoen van de voedselinspectie. Van slachtafval is geen sprake meer”, besluit Bullen.
Van verspilling was vroeger geen sprake. Al dat zogenaamde ‘restafval’ is trouwens erg voedzaam en smaakvol. Maar hedendaagse balkenbrij moet aan strenge voorwaarden voldoen. Van slachtafval is geen sprake meer
Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
SOS onkruid: hoe pak je het snel en eenvoudig aan? Met deze vijf toestellen is je tuin klaar voor de lente
-
PREMIUM
RESTOTIP. Mamaye brengt de Afrikaanse zon op je bord
De lente laat het voorlopig nog even afweten, maar wie niet kan wachten op een streepje zon moet zeker eens een bezoekje brengen aan nieuwkomer Mamaye in de Halfmaartstraat in Leuven. Het gezellige eetcafé baadt in een Ethiopische sfeer die je ook kan proeven op je bord.Leuven -
HLN Shop
Eerste hulp bij verveling tijdens de paasvakantie: met deze vijf uitstappen plan je je verlofdagen vol plezier
Kijken jij en de kids halsreikend uit naar de paasvakantie? Haal dan maar snel je agenda boven, want er valt die twee weken een hoop meer te beleven dan eieren rapen. HLN Shop grasduint door het lijvige aanbod en selecteert vijf toppers. Van een duizelingwekkend hoogteparcours tot een avontuur zes meter onder de grond: deze familie-uitstapjes willen jullie niet missen. -
-
The Beautybar by Jelle is de vriendelijkste Beringse handelaar van 2023
Beringen -
Diest geeft op 27 april opnieuw podiumkansen aan Lokale Helden
Lokale Helden Diest, dat is: 6 locaties, 20 podiumplekken en een hoop muzikaal talent. Op 27 april geeft stad Diest muzikaal talent uit eigen streek volop alle kansen. Vanaf ’s middags is er op zes verschillende podia in de stad live muziek te horen. Alle concerten zijn gratis toegankelijk.Diest -
Wandel dwars door het Beringse mijnverleden: “Een unieke manier om Beringen te ontdekken”
Gefascineerd door het mijnverleden, een fervente wandelaar of gewoon benieuwd naar de Beringse Mijncité? Houd dan alvast zondag 2 juni vrij in je agenda want op die dag vind de CM Urban Walk plaats en voor het eerst is die helemaal in thema. Tijdens deze wandeling langs en dwars door bijzondere gebouwen en locaties worden de deelnemers helemaal ondergedompeld in het mijnverleden van Beringen en het verhaal van de mijnwerkers.Beringen -
Verdachte met levenslang rijverbod vlucht weg op bromfiets
Hasselt
-
Livios
Gebruik azijn nooit op beton of natuurstenen die kalk bevatten: zo ga je wél voor een brandschoon en schadevrij terras
-
PXL-alumnus richt eerste Cybersecurity Community van Limburg op
Hendrik Noben, voormalig student van Hogeschool PXL en cybersecurity expert, heeft samen met zijn alma mater (Hogeschool PXL) de Cybersecurity Community Limburg (CCL) gestart. Dit initiatief streeft ernaar om een uniek platform te bieden waar professionals, academici en bedrijven verenigd worden, aan kennisdeling kunnen doen en kunnen samenwerken in de strijd tegen cyberdreigingen.Hasselt -
Grote hoeveelheden drugs en cash geld aangetroffen bij huiszoeking in Balen
In kader van een drugsonderzoek zijn bij een huiszoeking in Balen grote hoeveelheden drugs en cash aangetroffen. De drie verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Turnhout.Leopoldsburg -
Opnieuw zonnecrèmepaal op 3 locaties in Hasselt: “Het concept slaat aan. Vorig jaar registreerden we 10.950 smeerbeurten”
Hasselt
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer